Kde vitariáni berou bílkoviny?

To byla první obava mojí maminky. Potřebuješ bílkoviny a ty v zelenině a ovoci nejsou. Chyba lávky – jsou a stačí nám k životu ;).

Tělo dokáže využít jen to, co dokáže zkapalnit. Takže každé sousto, které pozřeme, musí být rozkousáno, rozmělněno a následně tráveno, aby tělo dokázalo využít živiny v přijatém soustu obsažené. Živočišné bílkoviny tedy musí rozložit na jednoduché aminokyseliny, aby mohly být využity. Proces štěpení bílkovin na jednoduché aminokyseliny ale není bez námahy. Tělu to dá pěknou fušku, než tenhle proces proběhne. No a tak uznej – nebylo by lepší jíst rovnou ty aminokyseliny, aby se tělo nemuselo tolik unavovat trávením a raději dělalo nějaké „rozumnější“ věci?!

Chci to popsat tak, aby to bylo jasné. Bílkoviny živočišného původu jsou bílkoviny zbytečně komplikované. Při jejich štěpení vznikají kyseliny, které jsou pro tělo toxické. Jedná se o kyselý proces. Aby se mohla tato toxicita alespoň trochu snížit, použije tělo svoje elektrolyty k tomu, aby tyto kyseliny přeměnilo na soli a tím je zneutralizovalo. V důsledku těchto pochodů dochází k silné acidóze – překyselení organismu. Pokud nedoplňujeme elektrolyty v potřebném měřítku, hrozí nám těžká acidóza, kóma až smrt. Nemoci, jako jsou rakovina, roztroušená skleróza, onemocnění srdce apod. mají prapůvod v kyselém prostředí našeho těla. Helmuth Wandmaker nazval rakovinu dcerou hrnce na vaření a já s ním plně souhlasím. Proto bychom měli konzumovat hodně čerstvého zásaditého ovoce a zeleniny.

Pokud tedy budeme konzumovat jen čerstvé ovoce a zeleninu spolu se semínky a oříšky, bude náš organismus v dokonalé harmonii a nebude třeba žádného zásahu, žádného léčení ani doplňků stravy, protože tělo dokáže všechno, co je třeba, samo. Vždyť hojení kostí necháváme zcela v režii organismu. Nezasahujeme nijak do tohoto hojivého procesu. Plně důvěřujeme regenerační schopnosti těla. Toho těla, které se mnohdy uzdraví lékům navzdory.

Čerstvá zelenina obsahuje kromě vitamínů, minerálů a aminokyselin také chlorofyl - tedy ta zelená - a ten má velice blahodárné účinky :)
Čerstvá zelenina obsahuje kromě vitamínů, minerálů a aminokyselin také chlorofyl – tedy ta zelená – a ten má velice blahodárné účinky 🙂

Jak hovoří Dr.Robert Morse: „Říká se, že maso dodává tělu energii. Jelikož tato energie pochází většinou z adrenalinu, který se nalézá v jeho tkáních, jedná se pouze o energii stimulující, nikoli dynamickou. Pokud jste někdy byli na jatkách, mohli jste vidět a cítit strach, který zvířata mají před porážkou. Fyziologicky tento strach stimuluje dřeň nadledvin k produkci adrenalinu. To je neurotransmiter přenášející energii nervovou soustavou do tělesných tkání. Tento proces způsobuje, že jedlíci bílkovin mají pocit, že srší energií. Avšak po letech konzumace masa plného adrenalinu vaše nadledviny zeslábnou a zleniví v tvorbě neurotransmiterů. Váš krevní tlak začne klesat. (Systolický tlak nižší než 118 mmHg se považuje za nízký.) Když se oslabení nadledvin přenese na příští generace, mohou se dočkat roztroušené sklerózy, Parkinsonovy nemoci, Addisonovy choroby a jiných neurologických poruch, zaviněných chronickým nedostatkem neurotransmiterů.

Také vysoký krevní tlak může být důsledkem oslabení nadledvin. Jsou-li nadledviny oslabené, přestane tělo produkovat příslušné steroidy (protizánětlivé látky), aby potlačilo zánět způsobený silně kyselinotvorným masem. Na jeho potlačení musí proto použít cholesterol. To představuje vážný problém, poněvadž lipidy se v kyselém prostředí slepují a vytvářejí povlak ve tkáních i na jejich povrchu.

Energie získaná konzumací masa může také pocházet z růstových hormonů, jimiž se krmí dobytek (nebo jiná zvířata) kvůli rychlejšímu růstu. Energie by měla být dynamická neboli buněčná, nevytvořená stimulací. Dynamická energie se získává ze syrové stravy, která je alkalická, obsahuje správné elektrolyty, elektřinu, aminokyseliny, správné synergické sloučeniny a komplexy (vitaminy, minerály, flavony atd.).“ Tolik citace z knihy Zázračná detoxikace.

Takže odpověď na otázku, kde vitariáni berou bílkoviny je nasnadě. Vzhledem k tomu, že je pro nás snazší vstřebávat rovnou aminokyseliny než štěpit komplexní živočišné bílkoviny, bere si tělo vitariána z živé stravy rovnou aminokyseliny a používá je k budování (růstu), údržbě i opravě. Zdrojem kvalitních aminokyselin je zelenina a oříšky.

Pár jednoduchých kroků Ti pomůže nastolit v těle rovnováhu a pak můžeš vyzkoušet, jak se stravuje vitarián.

Ochutnávku z mého připravovaného eBooku Očista těla v pěti krocích můžeš získat na vyžádání.

Přeji krásné slunečné dny 🙂