Proč živá strava?

Bylo to jednou odpoledne, kdy jsem na internetu hledala nějakou inspiraci pro svůj článek o jarní detoxikaci. Už jsem ho měla napsaný, ale zdálo se mi, že by to chtělo ještě nějakou citaci z nějaké chytré knihy nějakého slavného autora.

A jak jsem tak snořila na netu, padla mi do oka knížka od Roberta S. Morse Zázračná detoxikace – Syrová strava a byliny pro dokonalou buněčnou regeneraci. Začetla jsem se do ní a propadla jsem kouzlu detoxikace pomocí ovoce a následné setrvání na živé stravě ve formě 80 – 10 – 10. Chápej, to je z 80% ovocná, z 10% zeleninová a z posledních 10% oříšková strava.

Nejdříve jsem si řekla, že se detoxikuju. Zrovna se mi snažili diagnostikovat roztroušenou sklerózu a tak jsem měla i docela slušný motiv. Zabralo to! Detoxikační příznaky jsem měla neobvykle silné, ale bylo mi naprosto jasný, že to je tím, kolik jsem doposud brala léků a taky důsledek vařené stravy. Asi po týdnu se všechno dostalo do „normálu“ s tím, že mi stačilo spát cca 5 hodin denně, zeštíhlela jsem – zhubla jsem za ten týden cca 4 kg! Vyčistila se mi pleť a téměř zmizely jaterní skvrny, které jsem měla jako pozůstatek hormonální léčby. Ovoce mi neskutečně chutnalo.

Proč lidi, když se začnou stravovat jen ovocem tolik hubnou? To je nasnadě. Předně musíš vědět, že většina tekutin, které v těle máme, je zásaditá (kromě žaludečních kyselin 😉 ). Konzumací vařené stravy bohaté na tuky a živočišné bílkoviny způsobuje, že se vnitřní prostředí těla mění a stává se kyselým. A protože je tělo velmi důmyslné, snaží se zachovat samo sebe, aby se neotrávilo kyselostí, kterou do něho furt cpeme, ředí tu kyselost tak, že zadržuje vodu. Pokud by to nedělalo, nakonec by kyselé prostředí těla začalo leptat orgány…no a když dáme tělu šanci na regeneraci, pak se začne kyselé prostředí měnit na zásadité a tělo si dovolí nějakou tu tekutiny „pustit“ a tím lidi výrazně zeštíhlí. Druhá věc, kterou si tělo podrží, když je v ohrožení, je tuk. A to dělá proto, že neví kam s odpadem. Zjednodušeně řečeno, abych to pochopila i já i ty, když nejsme biochemici ;). Tělo nedokáže některé látky, převážně chemické, známé například jako éčka vyloučit. A když si s něma neví rady, tak je schová tam, kde nejméně škodí. A to je do tuků…ideálně kolem pasu – pneumatiky :D. A opět, když mu dáme šanci, začne se těchto tuků zbavovat, protože už nemusí ukládat škodlivé látky, když je do těla nedodáváme.

živá-strava
Všechno, co pro nás příroda připravila nám prospívá. Člověk nevymyslel NIC lepšího než příroda. Jsme její součástí a konečně bychom si to měli uvědomit!

Pokud se stravujeme pouze syrovou stravou, potažmo v prvních fázích jen čerstvým ovocem, dáváme tak tělu šanci uvést všechno do „původního /továrního/ nastavení“. Tělo má fantastickou schopnost regenerace a pokud ho nezatěžujeme tím, že jíme těžká, mrtvá, nestravitelná jídla, pak má šanci nám to v plné síle ukázat.

Jak jsem přišla na to, že to je to pravé pro mě, pro lidi??? No…trocha úvah…když vezmeme všechny zvířata na planetě a podrobíme je zkoumání, velmi rychle zjistíme, že je zde několik zástupců obratlovců a to: MASOŽRAVCI, VŠEŽRAVCI, BÝLOŽRAVCI A PLODOŽRAVCI. Zástupce masožravců může být kočka, gepard, lev a podobně. Mezi všežravce patří ptáci, včetně slepice, krůty…, vepři a psi. Býložravci jsou koně, krávy, vysoká zvěř, sloni, žirafy a poslední skupinou jsou plodožravci a mezi ně patří lidé a primáti. Rozdělení do těchto skupin proběhlo na základě studia stravovacích návyků zvířat a důkladná studie trávicího traktu těchto zvířat. Člověk je nejblíže podoben pochopitelně primátům, jak vzhledově, tak i délkou a funkcí trávicího traktu.

Ať se to někomu líbí nebo ne, člověk patří mezi plodožravce a nic s tím nenaděláme. To, jak s touto informací naloží každý jednotlivý jedinec, záleží čistě a pouze na něm samém.

Pár jednoduchých kroků Ti pomůže nastolit v těle rovnováhu a pak můžeš vyzkoušet, jak se stravuje vitarián.

Krásné dny 🙂